Medvedí cesnak už vykúka spod zeme: Kde v Bratislave sú ho celé "polia"?
Hoci sa sezóna medvedieho cesnaku začína zvyčajne až v polovice marca, prvé lístky cesnaku mohli Bratislavčania na potulkách lesom zbadať už minulý týždeň.
Príroda sa pomaly prebúdza a v lesoch popri záľahe bielych snežienok vidieť aj prvé lístky medvedieho cesnaku.
Sezóna zberu tejto zdravej pochúťky, ktorá by nemala chýbať v jarnom jedálničku, sa začína v marci a trvá len dva mesiace. Listy sú použiteľné len do začiatku kvitnutia, teda približne do konca apríla. Po odkvitnutí sa cesnak zase stiahne do zeme, kde vydrží do ďalšej jari.
Liečivá sila
Medvedí cesnak je oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže dať organizmus do poriadku a naštartovať ho. Poradí si s vysokým cholesterolom i tlakom, detoxikuje, pomáha tráviť, znižuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitu. Pomáha tiež pri hojení rán.
Podobný jedovatej konvalinke
Pri jeho zbieraní si však dávajte dobrý pozor! Ak by ste si ho zmýlili s konvalinkou, nedopadne to dobre. Tá je totiž jedovatá. Pre istotu vždy lístok medvedieho cesnaku požmoľte medzi prstami. Ak zavonia po cesnaku, môžete zbierať. Ak nie, ide o konvalinku.
Kam na medvedí cesnak
A kam sa za medvedím cesnakom vybrať? Ak ste ho nenašli v najbližšom lesíku, vyberte sa napríklad na Devínsku Kobylu. Už teraz sú ho tam celé „polia“. Rastie v lesoch po celej Bratislave, napríklad aj pri petržalskom Draždiaku či v blízkom Ovsišti.
Hojne je ho tiež v lokalite od mosta Lanfranconi po Wolfsthal, na prechádzke popri Dunaji po rakúskej strane, ale aj na Kopáči, na Železnej studničke, v Horskom parku, v Rusovciach či Čunove.
Čerstvý je najzdravší
Medvedí cesnak je najlepší a najzdravší čerstvý. Ak ho dáte do chladničky, vydrží pár dní. Môžete si ho aj zmraziť a použiť neskôr. Rozhodne však neodporúčame vysušiť ho a odkladať, alebo kupovať sušený. V takomto stave už totiž nemá dostatok živín a vitamínov.
Najlepšou dobrotou sú čerstvé listy vo forme šalátu, vynikajúci je aj v nátierkach.