Obdobie BURČIAKU je tu: Ako má chutiť, vyzerať a kde ho zoženiete?
Malokarpatský región je hotovým vínnym rajom. Predzvesťou kvalitného moku je chutný burčiak.
Prišiel tiež čas hrozna, čas vinobrania a hodovačiek. Každoročne burčiak zažíva obchodnícky boom. Niet sa čomu čudovať. Keďže ide o sezónnu záležitosť, na burčiak sa vždy čaká. Dobrý burčiak si môžete dať napríklad v Rači, Pezinku či v Svätom Jure.
Tohtoročná sezóna burčiaku je už v plnom prúde. No ešte stále si môžete vychutnať jeho lahodnú chuť a aj priaznivé účinky na zdravie. Samozrejme, ak ho pijete s mierou.
Ako vzniká burčiak
Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína s obsahom alkoholu do 6 percent. Jeho kvalitu spoznáme podľa farby a vône. „Burčiak má mať jasnú zlatú farbu alebo jemne zelený nádych, pričom farba by nemala byť príliš tmavá. Ide o svieži nápoj so správnym množstvom alkoholu a kyseliniek, ktorý by mal chutiť sladkokyslo,“ uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Odborníci potvrdzujú, že kvalitný burčiak má napriek svojmu vysokému obsahu cukru aj množstvo zdraviu prospešných látok. Hoci sa burčiak pije veľmi „ľahko“, dávajte si pozor. Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť hotovú „búrku“ v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako 3 decilitre.
Burčiak obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek.
Burčiak má v sebe veľa vitamínov – hlavne vitamíny skupiny B, ale aj stopové prvky, minerály a ovocné cukry. Obsahuje tiež železo, zinok a má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť. Kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu.
Znaky kvalitného nápoja
Farba burčiaku by mala byť mliečno až svetložltá. Ak je tekutina mierne zakalená, je to v poriadku, pretože to robia kvasinky, ktoré obsahuje burčiak. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna ale napríklad z jablkového muštu. Alebo už burčiak zoxidoval a ide už o tzv. rampáš. Je však možné, že bolo hrozno zle spracované.
Burčiak by mal byť hustý. V opačnom prípade je pravdepodobné, že ho zriedili s vodou.
Správny burčiak by tiež mal mať usadeninu na pohári. Ak je jej však príliš veľa na dne fľaše, pravdepodobne nebol burčiak dobre odkalený. Drobné nečistoty na dne pohára môžu byť pozostatky kvasiniek alebo kúsky jabĺk.
Témy, ktoré hýbu Bratislavou
Kam za burčiakom?
Burčiak si môžete vychutnať na hodoch a rôznych jesenných podujatiach. Istotu, že pijete kvalitný mok, by ste mali mať pri lokálnych výrobcoch, ktorých mená a značky sú známe a ponúkajú aj kvalitné víno.
Šikovných vinárov nájdete v Modre, Svätom Jure, Pezinku, ale aj v Rači. Ak chodievate na Miletičku, burčiak ponúkajú aj tam. Načapujú vám z bieleho „Muškátu“ alebo červeného „Svätovavrinca“. Liter stojí cca 3 eurá.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava