Pozor na majonézový šalát: Vianočné hodovanie môže skončiť až v nemocnici
Vianočné sviatky so sebou prinášajú aj prípravu tradičných dobrôt. Na niektoré z nich by sme si však mali dať veľký pozor.
Vianoce sú nielen časom pohody, ale i častých návštev pohotovostí pre zvýšený výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka či iných tráviacich problémov. Dôvodom je zvyčajne nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál a najmä málo pohybu.
Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí navyše riziko prenosných ochorení.
„Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa používajú pri príprave plniek tepelne neupravené vajíčka,“ varuje Avdičová.
Podľa nej v prípade tradičných vianočných pokrmov pozor by si mali dávať najmä ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany napríklad nízkotučný biely jogurt a pred použitím mierne obvariť cibuľu.
Odborníci rovnako upozorňujú, že netreba zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, zdôrazňujú dostatočný pohyb.
Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky alebo zvracanie, je potrebné ihneď nasadiť diétu a organizmus dostatočne zavodňovať nesladeným čajom. Ak príznaky neodznejú, treba navštíviť lekára. Ten urobí vyšetrenie zo stolice, ktoré určí, o aký mikroorganizmus išlo a odporučí liečbu.
Foto: ilustračné