Redakcia radí: Neviete čo na obed? Spravte si chutné rizoto zo surovín, ktoré najviac letia na bratislavských trhoch
Predtým, ako sa poberiete domov zo sobotňajších nákupov, prihoďte si do košíka mladú cibuľku, sladký hrášok a zelenú špargľu. Bratislava24.sk má pre vás tip na víkendový obed z tejto na vitamíny bohatej zeleniny, ktorú už aktuálne kúpite aj na bratislavských trhoviskách.
Trhy, supermarkety aj menšie obchodíky sú už plné zeleniny a okrem stálej ponuky v tomto čase už nemáte núdzu kúpiť mladý hrášok, cibuľku alebo zelenú špargľu. Presvedčili sme sa o tom sami, keď sme navštívili bratislavské trhoviská. Koľko stojí cibuľka či hrášok sa dočítate tu: Porovnanie cien: Trhy v Bratislave sú už plné domácej zeleniny, ovocia a kvetov. Kde a kedy sa oplatí nakupovať?
Bratislava24.sk vám preto prináša tip na chutný obed zo surovín, po ktorých je momentálne na bratislavských trhoch najväčší dopyt.
Pravé rizoto sa pripravuje z ryže s vysokým obsahom škrobu. K takýmto druhom patrí ryža Carnaroli, Vialone Nano alebo u nás najjednoduchšie kúpiteľné a zároveň aj najlacnejšie Arborio. Všetky druhy majú schopnosť absorbovať veľké množstvo tekutiny a uvoľniť obsahujúci škrob, ktorý v závere vytvorí lepkavú konzistenciu.
Ingrediencie
400 g ryže Arborio Viazanička zelenej špargle Mladá cibuľka (zelené cíbiky z asi dvoch cibuliek, prípadne hrsť čerstvej pažítky) 30 g zeleného hrášku 1 biela cibuľa 1 väčší strúčik cesnaku 3 lyžice nesoleného masla 700 ml bieleho vína na varenie 1,5 l zeleninového vývaru Ricota prípadne mascarpone Soľ Biele korenie Šťava z pol limetky Trošku olivového oleja Pár kúskov slaninky na upraženie (nie je nutné)
Postup
Odkrojíme zospodu zdrevnatené časti špargle, očistíme podľa potreby a zviažeme špagátom. Pri úplne mladej zelenej špargli nie je nutné ju čistiť iba umyť a odrezať drevnaté časti zospodu. Dokonca sa dá jesť aj surová. Špargľa sa čistí zhora nadol po celej dĺžke okrem hlavičky.
Do vody, v ktorej špargľu varíme dáme za lyžičku cukru, citrónovej šťavy, plátok masla a štipku soli. Varíme ju zviazanú potravinárskym špagátom vo zväzkoch po stojačky, hlavičky nie sú ponorené vo vode. Varíme 8–10 minút.
Pripravíme si misu s ľadom a studenou vodou, kde uvarenú a scedenú špargľu necháme chladiť, aby sme zachovali jej zelenú farbu. Potom špargľu nakrájame na asi 2 cm kúsky.
Rovnako si uvaríme aj hrášok, pokiaľ nemáme čerstvo nalúpaný, a tiež dáme chladiť do ľadu. Zohrejeme si vývar a nenecháme ho vychladnúť, stále držíme na miernom ohni. Nakrájame si cibuľu a pretlačíme cesnak, ktoré na masle vo veľkom hrnci a pri nižšej teplote necháme stmavnúť. Prisypeme ryžu a premiešame niekoľkokrát tak, aby každé zrnko ryže bolo obalené roztopeným maslom. Za stále miešania dosiahneme, že ryža zostane takmer priesvitná.
Prilejeme víno a necháme ho takmer úplne odpariť. Potom po naberačkách prilievame vývar. Prvú naberačku pridáme aj so štipkou soli. Stále miešame a ďalšiu naberačku pridáme vždy po tom, ako ryža vsiakne predošlú. Keď bude ryža mäkká, odstavíme ju z ohňa a v miske si poriadne rozmiešame riccotu prípadne mascarpone.
Rizoto osolíme, okoreníme, pridáme limetkovú šťavu a na záver rozmiešanú riccotu alebo mascarpone. Zmiešame špargľu, hrášok a cibuľku s troškou olivového oleja a primiešame do rizota.
Na vrch rizota môžeme na panvici do chrumkava upražiť slaninku a podávať spolu s rizotom.