Redakcia radí: Ochutnajte zapečený fenikel a baklažán
Ak radi experimentujete s vegetariánskymi výrobkami, hľadáte niečo bio, zdravé a zaujímavé zároveň, potom by ste tento recept nemali obísť.
Zapečený fenikel a baklažán je ľahké jedlo, ideálne medzi predvianočnými prejedačkami. Navyše je aj zdravé. Fenikel je účinným detoxikantom, antioxidantom a má protizápalové účinky. Prispieva k zdraviu ciev a črevného traktu. Popritom podporuje trávenie, odstraňuje zápach z úst, je bohatým zdrojom vitamínu C a jeho konzumáciou sa znižuje aj hladina cholesterolu v krvi.
INGREDIENCIE
2 veľké fenikle
2 baklažány
4–5 lyžíc slnečnicového oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
za hrsť vykôstkovaných čiernych olív
za hrsť kapár
údené tofu
sójový krém na varenie
50 ml červeného vína
4 lyžice zeleninového vývaru
1,5 lyžice trstinového cukru
soľ
čerstvo namleté čierne korenie
6 lyžíc pšena
2 biele jogurty
nátierka paradajka-bazalka
nátierka paprikou a čili
čerstvé bylinky
sezam (môže byť lúpaný aj nelúpaný)
POSTUP
Prekrojíme fenikle na polovičky a vyrežeme tvrdé buľvy tak, aby nám ostali pekné vaničky, ktoré neskôr budeme plniť. Fenikle poriadne poumývame a pripravíme na blanšírovanie – necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme fenikle a necháme 5 minúť variť. Zatiaľ nachystáme ďalší hrniec s ľadovou vodou, kde po piatich minútach schladíme fenikle. Baklažány prerežeme na polovicu a vnútro vydlabeme lyžičkou. Pripravíme si plnku.
Nasekáme feniklovú vňať a vydlabané časti baklažánu a feniklu, ktoré nie sú tvrdé no oddelili sa s buľvami, ktoré sme vyrezali z feniklov. Nasekáme na drobno cibuľu aj cesnak. Na drobno tiež nakrájame olivy a kapary. Dve lyžice oleja rozohrejeme na panvici a do zlatista na ňom upražíme cibuľu s cesnakom. Pridáme olivy s kaparami a pokrájaným zvyšným feniklom a baklažánom a spolu podusíme približne 3 minúty. Rozohrejeme si rúru na teplovzdušný ohrev a 180 stupňov.
Tofu usušené v papierových obrúskoch nakrájame na malé kocky. Do zmesi na panvici prilejeme zvyšný olej a prisypeme tofu. Opäť chvíľku smažíme na panvici. Pridáme sójový krém a zmes poriadne premiešame. Povrch posypeme cukrom a necháme jemne skaramelizovať. Potom pridáme víno a vývar, stíšime teplotu a necháme tekutiny vypariť (cca 5 minút). Zatiaľ si vytiahneme z vody fenikel a necháme odkvapkať.
Jeden jogurt premiešame s jednou nátierkou a druhý s druhou. Do zmesi na panvici pridáme pšeno, soľ, korenie, poriadne všetko premiešame a rozdelíme na dve časti. K jednej pridáme jogurtovo-paradajkovo-bazalkovú plnku a k druhej paprikovo-čili plnku. Naplníme zmesou fenikle a baklažány. Pridáme čerstvé bylinky, posypeme sezamom a necháme v rúre piecť 20 minút pri 180 stupňoch (teplovzdušný ohrev). Podávame ešte horúce.
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk